mijn publicaties

Nederlandse ex-premier verdedigt hartstochtelijk Palestijnse zaak

Interview Knack.be, 11 juni 2008

Knack sprak met Dries van Agt over politiek engagement en de Palestijnse zaak. "Ik ben geschokt door de manier waarop Israël de internationale rechtsregels overtreedt."

Nederlandse ex-premier verdedigt hartstochtelijk Palestijnse zaak'De belhamel van het Binnenhof' noemde de Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende zijn voorganger Dries van Agt, bij de presentatie van diens biografie Tour de Force. Van Agt was tijdens zijn ambtsperiode als premier (1977-1982) de pispaal van progressief Nederland. 

Terugkijkend zegt hij: "Er is in de jaren zestig en zeventig veel dwaze praat verkocht. Maar daar staat tegenover dat mensen nog met waarachtige hartstocht bezig waren om de wereld beter te maken. Dat idealisme is uit de samenleving weggevloeid. En ik mis het smartelijk."

Palestijnen
Op zijn oude dag heeft Van Agt zich ontpopt tot een hartstochtelijk verdediger van de Palestijnse zaak. Hij vertelt over zijn late bekering: "In de jaren dat ik 'aan de macht' was, zoals dat heet, was ik een van die 15 miljoen Nederlanders die ervan uitgingen dat alles wat Israël deed welgedaan was. Dat was een dogma, waar niemand over nadacht. We waren allemaal met hetzelfde sop overgoten. En die lui van het Palestinacomité beschouwden wij als een groepje verdwaalde halvegaren. "

"De eerste barstjes in mijn vooroordeel deden zich voor in 1982, toen Libanese milities de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Chatila uitmoordden met kennelijke instemming van het Israëlische leger. Toen ben ik gaan wankelen in mijn onzalige geloof."

Bedevaart
"In 1999 ging ik, voor het eerst in mijn leven, met mijn vrouw op bedevaart naar het Heilig Land. Toen ik aan de Bethlehem University op bezoek was, hoorde ik van de Amerikaanse rector vreselijke verhalen over de manier waarop Palestijnen behandeld werden. En later vertelde een Palestijnse jongen mij hoe hij bij een checkpoint door Israëlische soldaten gedwongen werd op handen en voeten te kruipen en te blaffen als een hond. Ik was diep geschokt. Saulus werd Paulus."

Van Agt toont zich diep geschokt door de manier waarop Israël de internationale rechtsregels overtreedt. Hij roemt de Amerikaanse ex-president Jimmy Carter - "Hij moet alleen nog even doodgaan voor hij heilig verklaard kan worden" - en gaat fel te keer tegen de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, zijn partijgenoot Maxime Verhagen: "Hij gedraagt zich als de tweede ambassadeur van Israël in Nederland."
(HVH/PPI)